info@ahmetonal.com.tr

Perianal Abse ve Fistül

Perianal Abse (Makat Absesi):

Makat içinde çıkışa yakın makata ıslaklık veren yapan birkaç adet salgı bezi vardır. Bunlar bazen tıkanırlar ve içinde iltihap birikir. Buna makat absesi denir. Makat çevresinde ağrılı şişlik ve ateş yapar. Apseyi tedavi etmezseniz büyür. Dışarıya doğru yol alır ve makatın yakınındaki bir yerde ciltte bir delik açar, böylece içindeki iltihap boşalır. Bazen bu boşalma kendiliğinden olamaz. Acilen müdahale edilerek iltihabın cerrahi olarak boşaltılması (drenaj) gerekir. Tedavide geç kalındığı takdirde özellikle şeker hastalarında, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda ve yaşlılarda hayatı tehdit eden yaygın enfeksiyonlara neden olabilirler.

Perianal Fistül (Makat Fistülü):

Abselerden sonra oluşan, makat derisi ile kalın barsak arasında tünel oluşması sonucunda iç çamaşırları kirleten akıntı ve iltihap atakları yapan bir hastalıktır. Kişinin hayat ve tuvalet konforunu bozan problemli ve inatçı bir hastalıktır. Abse boşalması sonrasında yaklaşık %50 ihtimalle fistül gelişir. Fistül, iltihaplanmış bezi ciltteki açıklığa bağlayan bir tüneldir.

Fistüller anal sfinkter (dışkılamayı kontrol eden) kasları ile ilişkilerine göre sınıflanır. Bu sınıflama cerrahın tedavi kararı için çok önemlidir.
* Yüzeysel fistül
* İntersfinkterik fistül (En sık görülen)
* Transsfinkterik fistül
* Suprasfinkterik fistül
* Ekstrasfinkterik fistül(En az görülen)

Tedavi:
Tedavisi cerrahidir ve başarılı bir tedavi için aktif iltihap odağının olmaması gerekir.

Fistülektomi: İç ağzı barsakta, dış ağzı deride bulunan tünelin çıkarılması ile gerçekleştirilir. Eğer bu tünel büyük abdesti tutmakla görevli kasların içinden geçiyorsa seton denilen yöntemle onarılır.

Lazer tedavisi: Çok ince fiberoptik bir diyot lazer ucu kullanılarak gerçekleştirilir. Bu fiberoptik uç fistül kanalına kontrollü radyal(dairesel) lazer ışını uygular. Bu şekilde aşamalı bir şekilde geriye çekilerek atım yapılır ve kanal yeni oluşmuş bir bağ dokusu ile mühürlenmiş olur. Bu yöntemle büyük abdesti kontrol eden kaslar hasar görmez, yara iyileşmesi beklenmez. Aynı gün taburcu olan hastalar normal yaşamlarına çok kısa bir sürede dönerler.

Perianal abse ve fistüllerin ameliyatları, belden yapılan spinal anestezi altında gerçekleştirilmekte ve hastalar genellikle aynı gün içinde taburcu edilmektedir.