info@ahmetonal.com.tr

Fibrokistik Meme Nedir?

Fibrokistik Meme Nedir?

Fibrokistik meme bayanların % 70’inde görülen bir meme yapısı olup bir hastalık olarak adlandırılmaz. Yani memede içi sıvı dolu fibrokistler ( kistler ) veya içi katı doku dolu fibroadenomlar görülür. Bu kitleler kansere dönmeyen kitleler olup meme kanseri taramalarında kafa karıştırabilirler. Zira meme içerisindeki bütün kitlelerin fibrokist veya fibroadenom olduğundan emin olunması gerekir.

Fibrokistik Meme Belirtileri Nedir?

Kistler belirli büyüklüklere ulaşmadan veya yüzeysel yerleşimli değillerse elle muayenede ele gelmezler. Ancak ultrasonografide görülürler. Memede fibrokist belirtileri meme dokusunun kıvamına bağlıdır. Elle muayenede genellikle meme dokuları daha sert kıvamlıdır ve pütür pütür çıkıntılar hissedilebilir. Özellikle adet dönemlerinde daha da artan meme ve koltuk altı ağrıları olur. Meme cildine yakın fibrokistler, eğer yeterince büyükse hasta tarafından eliyle bulunabilir, genellikle yumuşak kıvamlı ve hareket edebilen yapıdadırlar. Meme ağrısı, göğüs kafesi ağrısı, koltuk altı ağrısı ve veya şişlikler, meme – koltuk altı ve veya kolda uyuşma, gerginlik hissi, batma hissi, elektrik çarpması hissi, göğüse bası hissi gibi, nadiren de omuz sırt ense ağrıları şeklinde bulgu verebilir.

Fibrokistik Meme Tehlikeli Midir?

Fibrokistik kitleler tehlikeli değildirler. En fazla ağrı, sızı, yanma, batma, uyuşma gibi ilaçla tedavi edilebilen şikayetlere neden olurlar. Bu şikayetler sadece memede değil, tek taraflı çift taraflı meme, koltuk altı, omuz, kol, hatta sırt ve enseye bile yayılım gösterebilir.

Memede Fibrokist Kansere Dönüşür Mü?

Fibrokist olduğu kesin ise, bu kist basit kisttir ve kansere dönüşmez, kanser gelişme riskini de artırmaz. Ultrasonografide; kistin duvarı, sınırları, içinde bölmeleri olup olmadığı, kitle içeriği, damarlanması gibi özelliklerine göre gördüğümüz kisti, basit kist ya da komplike (şüpheli) kist olarak tanımlıyoruz. Kistler bir veya genellikle çok sayıda olur. Çapları birkaç milimetreden 10 cm ye kadar ulaşabilir. Bir kisti değerlendirirken büyüklüğünün önemi yoktur.

Ultrasonografideki görünüm özellikleri ve yapısı önemlidir. Ultrasonografide; duvarı düzgün sınırlı mı?, ince mi?, içinde bölmeleri var mı?, bir bölümünde veya duvarında kitle içeriyor mu?, renkli Doppler incelemesinde damarlanması var mı?, kireçlenmesi (kalsifikasyon) var mı? gibi araştırmalar yapılarak kanser yönünden önemli olup olmadığı değerlendirilir. Bu inceleme sonrası şüpheli görülen kistler ultrasonografi kılavuzluğunda meme iğne biyopsisi yapılarak patolojiye gönderilir. Memede elle muayene ile fibrokist ve kanser arasındaki fark kesin olarak ayırt edilemez. Ancak bazen fibrokistler, nispeten daha yumuşak kıvamlı, diğer kitleler ve kanser ise daha sert yapıda olabilir.

Bir cevap yazın