info@ahmetonal.com.tr

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kıl dönmesi kuyruk sokumunda birikip o alanda kaşıntı, şişlik ve ağrı gibi şikayetlerle doktora başvurulmasıyla anlaşılabilir. Bu alanda deneyimli bir hekim tarafından yapılan muayene sonrasında kıl dönmesi tanısı kesin olarak konulabiliyor. 

Kıl dönmesi hastalığı deri altında bir kist olması, bu kistin deri artıklarıyla dolması ve bu artıkları dışarı atamadığı için şişip iltihaplanmasıyla meydana gelir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) belirtileri nelerdir? 

Kıl dönmesi, sinsi ilerleyen bir hastalıktır; fakat kıl ve tüylerin deri altında birikmesi sırasında vücuda verdiği sinyaller vardır. Başlangıç aşamasında hastayı rahatsız etmeyen belirtiler ilerleyen evrelerde dayanılmayacak bir hal alabilir. Kıl dönmesi nedeniyle sağlık kuruluşuna müracaat eden hastaların neredeyse tamamında gözlenen bazı belirtiler aşağıda sıralanmıştır;

  • Kıl dönmesinin başlangıç aşamasında akıntı sorunu baş gösterir. İç çamaşırındaki bu nemliliği olağan karşılayan hastalar bu evrede vakadan genelde habersizdir.
  • Bu akıntı mikroplar ile birleştiğinde iltihap haline döner ve yeşil bir renk alır.
  • Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder.
  • Bazen kanlı akıntı da görülebilir.
  • Kıl dönmesinde görülen diğer belirtiler ise makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrıdır.
  • Zaman içinde ağrı o kadar şiddetli bir hâl alır ki, hasta artık günlük aktivitelerini yerine getiremeyecek hale gelir.

Kıl dönmesi (Pilonidal Sinüs) Tedavisi

Kıl dönmesinde en etkili tedavi seçeneği cerrahidir. Ameliyatsız yönteme göre hastalığın tekrarlama olasılığı daha düşüktür. Ameliyat sorunlu bölgede iz bırakmayacak küçük bir kesik açılarak gerçekleştirilir. Ameliyattan sonra kesi bölgesi iyi bir şekilde temizlenir ve sonrasında dikiş atılarak kapatılır.

Kıl dönmesi operasyonu sonrası hastaların günlük işlerine dönme süreleri 2 ila 4 hafta arasında değişebilir. Hastaların operasyon sonrasında da dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar evde yapılabilecek basit bakımlar ve hekimin önerdiği ilaçların düzenli kullanımıyla sağlanabilir.

Bir cevap yazın